Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel
Pijpwerk Willibrordusorgel
Bavokoor met Ton van Eck
Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel
Pijpwerk Willibrordusorgel
Bavokoor met Ton van Eck

Rob Nederlof

Aanvang:
Einde:

Serie:

zaterdag 14 september 2024, 16:00 u.
zaterdag 14 september 2024, 17:30 u.

51ste serie concerten - 2024

Programma

Orgelmuziek uit het “Fin de Siècle” in Frankrijk, België en Nederland
Aan elkaar opgedragen composities

Gabriel Pierné (1863 – 1937)Trois Pièces Op. 29
– Prélude (à Monsieur Samuel Rousseau)
– Cantilène (à Monsieur Théodore Dubois)
– Scherzando de Concert (à Monsieur Alexandre Guilmant)
Théodore Dubois (1837 – 1924)Cortège Funèbre (à Gabriel Pierné)
Théodore Salomé (1834 – 1896)Pastorale (à mon ami Alexandre Guilmant)
Alexandre Guilmant (1837 – 1911)3e Sonate in c mineur (à mon ami Théodore Dubois) 
– Preludio
– Adagio molto
– Fuga
Samuel Rousseau (1853 – 1904)Elégie (à Gabriel Pierné)
Joseph Callaerts (1830 – 1901)Petite Fantaisie (à Alexandre Guilmant)
Christiaan Frederik Hendriks jr. (1861-1923)Deux Pièces pour Grand-Orgue Op. 9
–   Prélude et Fugue (à Th.  Salomé)
– Toccata (à Th. Dubois)

Organist

Rob Nederlof (1959) studeerde orgel (bij Maurice Pirenne), piano (bij Alexadru Hrisanide) en klavecimbel (bij Gerard Dekker) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij sloot zijn drie studies af met het behalen van de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus voor alle drie de instrumenten. Rob volgde diverse meestercursussen in binnen- en buitenland o.a. bij Bernard Lagacé, Albert de Klerk, Piet Kee en Luigi Tagliavini. Tevens studeerde hij nog een jaar bij Prof. Gisbert Schneider aan de Folkwang Hochschule te Essen (Duitsland).

Hij concerteerde in vele belangrijke concertzalen en kerken in heel Europa (onder andere Smetana-zaal en Rudolfinum in Praag, Berliner Dom, Thomaskerk Leipzig, Sint-Bavokerk Haarlem, Stephansdom Wenen, Dom van Salzburg, Capella St. Petersburg en in het Concertgebouw Amsterdam).

Ook heeft hij meegewerkt aan een groot aantal cd-opnames en is hij regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie. Rob Nederlof is docent aan het Factorium Tilburg, Podiumkunsten en is organist van de Heuvelse Kerk en Petrus en Paulus kerk te Tilburg en van de Sint Jan in Goirle.

In 2021 is hij benoemd tot Stadsorganist van Tilburg. Ook speelde hij een eigen bewerking van Bohemian Rhapsody op het Smits-orgel van de Heuvelse Kerk in Tilburg tijdens de uitzending van de stemweek voor de Top 2000 aller tijden op NPO 2 Radio.

Toelichting op het programma

Voor dit programma heb ik muziek gezocht uit het Fin de Siècle: een bijzondere tijd in Frankrijk en België waarin iedereen zoekend was hoe nu verder te gaan. Economisch ging het voor de wind en er was geld genoeg om mooie dingen te maken vandaar ook de naam Belle Epoque: het mooie tijdperk.

Het was een tijd van overdaad en decadentie. Kunstenaars begonnen zich af te zetten tegen het romantische realisme en het impressionisme kwam op. In de muziek sloegen componisten als Debussy, Satie en Ravel nieuwe wegen in en zijn de vertegenwoordigers van de nieuwe tijd. Dit programma is samengesteld met stukken van de “ouderwetse” componisten die nog in de Frans-romantische stijl bleven componeren. In die tijd was het de gewoonte om muziekstukken aan iemand op te dragen. Uit vriendschap maar vaak ook om in het gevlei te komen bij een toonaangevend musicus. Ik vond het wel een leuk idee om stukken te zoeken die de componisten aan elkaar hebben opgedragen, waardoor ik zelfs bij Belgische en Nederlandse componisten terecht kwam.
Rob Nederlof

Gegevens concert

Locatie: Kathedrale Basiliek St. Bavo, Haarlem, Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem. Ingang aan het Bisschop Bottemanneplein

Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage, b.v. via onderstaande QR-code (openen vanuit uw bank-app).. Kosten € 10-15,– per persoon. Donaties: zie donateurspagina

Sponsoren 2024

Sponsoren 2024
image_pdfimage_print