Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Willibrorduskerk slider
Pijpwerk Willibrordusorgel
Bavokoor met Ton van Eck
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel
Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Willibrorduskerk slider
Pijpwerk Willibrordusorgel
Bavokoor met Ton van Eck
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel

Thorsten Maus

Aanvang:
Einde:

Serie:

zaterdag 14 juni 2025, 16:00 u.
zaterdag 14 juni 2025, 17:30 u.

52ste serie concerten - 2025

Programma

Sergei Rachmaninoff (1873-1943) (arr. Shin)– Prélude op. 3,2
– Vocalise op. 34
Marcel Dupré (1886-1971)Symphonie-Passion op. 23:
– Résurrection (IV)
Frank Bridge (1879-1941)Uit Six Pieces for Organ:
– Allegretto grazioso (I)
– Allegro marziale (III)
– Andantino (V)
Olivier Messiaen (1908-1992)L´Ascension: Transports de joie (III)
Johann Sebastian Bach (1685-1750) (Arr. Maus)Italienisches Konzert BWV 971

– Adagio
– Presto
Thorsten Maus (*1972)Improvisatie: Veni, Creator Spiritus

Organist

Thorsten Maus werd geboren in Essen in 1972) en studeerde katholieke kerkmuziek aan de Folkwang Universiteit in Essen (orgel: Gisbert Schneider, koordirectie/directie: Guido Knüsel, David de Villiers). Dit werd gevolgd door postdoctorale orgelstudies aan de muziekuniversiteit van Stuttgart (Ludger Lohmann). Later maakte hij van de gelegenheid gebruik om orgelimprovisatie te studeren aan de muziekuniversiteit van Detmold (Tomasz Adam Nowak). Belangrijke muzikale impulsen door privélessen orkestdirectie in Keulen (Michael Luig) en privéstudie improvisatie bij Jos van der Kooy in Amsterdam. Diverse seminars en (master)cursussen hebben zijn interpretatie beïnvloed (Bernard Bartelink, Jon Laukvik, Loic Maillé, Tomasz Adam Nowak, Pierre Pincemaille, Heino Schubert, Altenberger Orgelakademie e.a.). In juli 2005 was Th. Maus finalist op het internationale improvisatieconcours in St. Albans (UK).

Toelichting op het programma

Het programma richt zich op de thema’s opstanding, Hemelvaart en Pinksteren. Marcel Dupré besluit zijn Symphonie Passion op. 23 met de “Opstanding”. Het thema van Thomas van Aquino’s “Adoro te devote” ontwikkelt zich vanuit de stilte aan het begin met een melodie uit de 17e/18e eeuw. Het stuk is gebaseerd op een constante innerlijke rusteloosheid van begin tot eind. Vanuit de zachte piano komt de paaspracht steeds meer naar voren en stijgt langzaam op, herhaaldelijk verstoord door harde klanken – de Passie op weg naar Pasen. Stralende pracht aan het einde.

Olivier Messiaen creëerde vier gevarieerde sfeerbeelden in zijn cyclus “De Hemelvaart”. Het werk was oorspronkelijk gecomponeerd voor symfonieorkest, maar Messiaen maakte later een versie voor orgel. Dit derde deel is heel anders in de orgelversie: als een vrije toccata schildert de muzikale mysticus Messiaen “uitbarstingen van vreugde van een ziel in het aangezicht van de glorie van Christus, die haar eigen is.” De paasfestiviteiten worden afgesloten met het Pinksterfeest.

Thorsten Maus improviseert hiervoor in vrije vorm op de hymne “Veni, Creator Spiritus”.

Twee zeer bekende werken van Sergei Rachmaninoff openen het concert: zijn bekende “Prélude in cis minor”, waarschijnlijk een van de meest uitgevoerde pianowerken. Niet minder populair is zijn “Vocalise” voor sopraan solo. Beide stukken tonen hun geheel eigen karakter in kleurrijke orgeltranscripties.

Frank Bridge was violist, dirigent en componist in Groot-Brittannië. Hij liet een aantal werken na, weinig voor orgel – kleine karakterstukken met prachtige melodieën en een kenmerkende toonspraak. Bridge is een van de belangrijkste componisten in zijn thuisland.

Johann Sebastian Bach creëerde met zijn “Italiaans Concerto” een driedelig werk voor klavecimbel met twee manualen. In tegenstelling tot andere concerto’s heeft het origineel geen orkestbegeleiding. Het wordt beschouwd als het resultaat van jarenlange studie van Bachs Italiaanse barokmuziek. De bewerking voor orgel is gebaseerd op de pianoversie en bevat geen tonale veranderingen. Het pedaal is zorgvuldig toegevoegd waar het het orgel op de juiste manier verrijkt. Thorsten Maus 2025

Gegevens concert

Locatie: Kathedrale Basiliek St.-Bavo, Haarlem, Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem. De hoofdingang bevindt zich tussen de torens aan het Bisschop Bottemanneplein. Tot de zomer van 2025 is de hoofdingang niet toegankelijk en wordt gebruik gemaakt van de tijdelijke ingang aan de Jos Cuypersstraat (tegenover nr. 30).
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage. Kosten € 10-15,– per persoon. Donaties: zie donateurspagina

Sponsoren 2025

Sponsoren 2024
image_pdfimage_print