Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel
Pijpwerk Willibrordusorgel
Willibrordusorgel slider 1920 400
Speeltafel Willibrordusorgel
Compliatie koperen pijpen Willibrordusorgel
Pijpwerk Willibrordusorgel

2023: twee jubilea voor het Willibrordusorgel

De Stichting Willibrodus Orgel viert in 2023 jaar een tweevoudig jubileum. Het is 50 jaar geleden dat Bernard Bartelink, titulair organist van de kathedraal, een start maakte met de serie orgelconcerten op de zaterdagmiddag in de zomermaanden. Het tweede jubileum betreft het Willibrordus orgel dat dit jaar de 100e verjaardag viert.

Op maandagavond 1 mei a.s. om 20:15 uur begint in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo de 50ste jaarlijkse serie wekelijkse orgelconcerten op en rond het beroemde Willibrordusorgel. Nadat het instrument in 1969 moest verdwijnen uit de af te breken kerk van St.-Willibrordus buiten de Veste  te Amsterdam bevindt dit mooie en indrukwekkende orgel zich inmiddels meer dan de helft van die eeuw in de Haarlemse kathedraal.

De serie ter gelegenheid van dit dubbeljubileum krijgt een extra feestelijk tintje, mede door een aantal feestelijke concerten in de maand september en de komst van bijzondere solisten onder wie Olivier Latry, de organist van de Notre-Dame in Parijs die het slotconcert op 28 september zal verzorgen.

Er treden dit jaar meer gastsolisten en vocale en instrumentale ensembles op dan in voorgaande jaren waaronder een zangkwartet, een saxofoonkwartet en een ensemble met 10 koperblazers.

Kortom een unieke gelegenheid om te komen luisteren naar dit unieke historische, monumentale orgel met zijn vele prachtige klankkleuren waarvoor het door vele kenners en liefhebbers wordt geprezen.

De reguliere concerten zijn, zoals in alle voorgaande jaren, vrij toegankelijk (met een vrijwillige bijdrage na afloop). Deze concerten vinden plaats op de maandagavond van mei t/m augustus, wanneer het buiten nog licht is als het concert is afgelopen.

Voor de bijzondere concerten zal wel een toegangsprijs gevraagd worden vanwege de extra kosten die deze concerten met zich meebrengen.

Het programma is zichtbaar op deze site onder Agenda. Er zullen medio april ook flyers in de kerken van de samenwerkende parochies liggen. U mag erop rekenen dat 2023 in muzikaal opzicht een bijzonder en spectaculair orgeljubileumjaar zal zijn.

Het bestuur van de Stichting Willibrordus Orgel spreekt de wens uit u in groten getalen te mogen ontvangen in de kathedraal.

image_pdfimage_print